Πωλείται θεσπέσιος κόλπος στο ελληνικό Πήλιο

Η περιοχή

Η χερσόνησος Πήλιο (αρχ. Πήλιον) ανήκει στη θεσσαλική νομαρχία Μαγνησίας στο Αιγαίο. Πρωτεύουσα είναι ο Βόλος με 200.000 κατοίκους, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και με ένα σημαντικό λιμάνι. Από εδώ απέχει η βορειοελληνική μητρόπολη Θεσσαλονίκη 215 χιλιόμετρα και η Αθήνα 325 χιλιόμετρα. Η χερσόνησος χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή οροσειρά, η οποία υψώνεται στα βορειοδυτικά πάνω από 1600 μέτρα και υπάρχει εκεί ένα ζωντανό κέντρο για σκι. Προς τα νότια και νοτιοανατολικά χαμηλώνει λίγο η οροσειρά, αλλά μαγεύει πάντα με τα άγρια φαράγγια και τους απόκρημνους βράχους, με αδιαπέραστα ορεινά δάση ή με ήρεμους ελαιώνες.

Το Πήλιο ισχύει μεταξύ των ειδημόνων της Ελλάδας ως μια από τις ωραιότερες περιοχές της πράγματι πλούσιας σε ομορφιά χώρας. Αυτή η εκτίμηση υπάρχει ήδη στην αρχαία εποχή: Οι μύθοι αυτής της εποχής παίρνουν ζωή στο Πήλιον με ήρωες, μυθικά πλάσματα, θεότητες...

Το Πήλιο ήταν η πατρίδα των Κενταύρων, μισός άνθρωπος, μισός άλογο και ο Χείρων, ο σοφότερος αυτών των μυθικών πλασμάτων, ήταν ο δάσκαλος του Αχιλλέα και του Ηρακλή και δίδαξε τον Ασκληπιό τα μυστικά της ιατρικής. Οι ηρωικοί Αργοναύτες ξεκίνησαν από εδώ το θρυλικό ταξίδι τους στην αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος. Οι ολύμπιοι θεοί γιόρταζαν εκστατικές γιορτές και περνούσαν τις θερινές διακοπές τους εδώ...

Στην ιστορική πραγματικότητα ήταν αποδεδειγμένα το ίδιο: Στη Δήμηνη και το Σέσκλο έγινε ανασκαφή σημαντικών οικισμών από τη λιθική εποχή που συγκαταλέγονται στους αρχαιότερους της ηπείρου μας. Η Δήμηνη και το Σέσκλο στέκονται στην επιστήμη της ιστορίας ως συνώνυμο για αυτή την προϊστορική εποχή. Μια πολύ αξιόλογη αρχαιολόγος υποθέτει μάλιστα ότι έχει εντοπίσει εδώ το παλάτι του μυθικού βασιλιά Πελία.

Στα σημερινά χρόνια παριστάνεται το Πήλιο διαφορετικά. Μια περιοχή που θέλει μεν να διατηρήσει τις παλιές αξίες, αλλά είναι και ανοικτή στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Οι δρόμοι βελτιώνονται, το τηλεφωνικό δίκτυο γίνεται ολοένα και πιο πυκνό, για τους χρήστες μάλιστα κινητών υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής τριών Provider στον απόμακρο κόλπο, οι έμποροι έχουν φρέσκο γάλα στο ψυγείο και ξένες εφημερίδες υπάρχουν σχεδόν σε κάθε περίπτερο.

Εδώ προστίθεται το γεγονός των αυξανόμενων δυνατοτήτων πρόσβασης. Προς το παρόν πρέπει να ταξιδέψει κανείς μέσω των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών ή - αρκετά κοπιαστικά - μέσω Σκιάθου, αλλά στο μέλλον, το αργότερο μέχρι το 2004, θα έχει κανείς τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Αυτά τα μέχρι τώρα στρατιωτικά αεροδρόμια επεκτείνονται προς το παρόν και θα δοθούν για χρήση της πολιτικής αεροπορίας.

Εκτός από την ομορφιά και τον πολιτιστικό πλούτο του Πηλίου, το γεγονός ότι από εδώ μπορεί κανείς να κατακτήσει με σκάφος τα νησιά των βόρειων Σποράδων αποτελεί ένα επιπρόσθετο κίνητρο. Γρήγορα ιπτάμενα δελφίνια συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά. Μπορείτε μέσα σε σύντομο χρόνο να ταξιδέψετε στη Σκιάθο, Σκόπελο ή Αλόννησο. Φέρι-μποτ και ιδιωτικά λειτουργούντα σκάφη τσάρτερ συνδέουν τα λιμάνια και τους κόλπους στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά. Όποιος μάλιστα διαθέτει δικό του σκάφος μπορεί να ταξιδέψει στο νησί Πιπερίον όπου μπορεί να θαυμάσει με λίγη τύχη τις τελευταίες φώκιες μοναχούς της μεσογείου.