Η τοποθεσία
Ο μικρός κόλπος "Παναγιώτης" βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πηλίου, περίπου 2.000 μέτρα δυτικά από το χωριό διακοπών Πλατανιάς, λίγο πριν από το μεγάλο κόλπο Χονδρή Άμμος, η οποία με τη σειρά της προστατεύεται προς τα νότια από την οδοντωτή κορυφογραμμή του Θησσέου (600 μέτρα ανώτατο ύψος) σε σχέση με τους σπάνιους αλλά αδυσώπητους νοτιάδες και έτσι είναι ένα ιδανικό και απόλυτα ασφαλές αγκυροβόλιο και για μεγάλα ιστιοφόρα πλοία.
Ο κόλπος αυτού καθ΄ εαυτού είναι το κατώτερο, νότιο άκρο ενός φαραγγιού, το οποίο έχει την αρχή του μόλις κάτω από την κορυφογραμμή της παραλιακής οροσειράς ύψους 300 μέτρων περίπου και το οποίο γίνεται προς τα κάτω πιο φαρδύ και επίπεδο. Το νότιο σύνορό του είναι μια παραλία με χαλίκια πλάτους 60 μέτρων περίπου, στην οποία έχει κανείς πρόσβαση μόνο από τη μεριά της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι την παραλία αυτή σπάνια την επισκέπτονται άνθρωποι. Κατά κανόνα είναι οδηγοί αθλητικών σκαφών. Ευκαιριακά αγκυροβολούν ψαράδες για το μεσημεριανό διάλειμμα.
Για να φτάσει κανείς στον κόλπο με το αυτοκίνητο έχτισα πριν από χρόνια ένα ιδιωτικό δρόμο μήκους περίπου 400 μέτρων που μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του γειτονικού οικοπέδου για τη σοδειά ελιών. Ο εν μέρει τσιμεντοστρωμένος δρόμος τελειώνει 50 μέτρα πλάγια πάνω από το σπίτι και συνεχίζει σαν πλατύ μονοπάτι. Εάν χρειαστεί μπορεί κανείς να ασφαλτοστρώσει εύκολα το τελευταίο κομμάτι ώστε να χωράει αυτοκίνητο.
Ο ιδιωτικός δρόμος συνδέεται επάνω στην οροσειρά με τον μερικά ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει από την μια μεριά το ορεινό χωριό Λάφκος (απόσταση: 8 χιλιόμετρα) με τον παραλιακό οικισμό Μικρό (μερικά εστιατόρια, πανδοχεία, πλατειά αμμουδερή παραλία) και από την άλλη μεριά τον ήδη αναφερόμενο κόλπο της Χονδρής Άμμου (μερικά σπίτια ψαράδων και μετρημένα στο χέρι εξοχικά).
Από το νότιο όριο, δηλαδή τη γραμμή που μετατρέπεται η παραλία σε φυτρωμένο τοπίο φτάνει το οικόπεδο περίπου 65 μέτρα μέσα στην πεδιάδα. Το δυτικό και το ανατολικό όριο αποτελείται από αδιαπέραστο ορεινό δάσος που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από βελανιδιές και άλλα δέντρα και εν μέρει υψώνεται απότομα. Περίπου ένα τρίτο του εδάφους είναι διαμορφωμένο με τεχνητές αναβαθμίδες, το υπόλοιπο αφέθηκε γενικά στην αρχική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα παλαιά ελαιόδεντρα και οι βελανιδιές περιβάλλονται από θάμνους και χαμόκλαδα.
Στην ανατολική γωνία του οικοπέδου υπάρχει μια τελευταία κτισμένη αποθήκη σκάφους μήκους περίπου 7 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων. Πιο πάνω στους θάμνους βρίσκεται κρυμμένη και μια αποθήκη εργαλείων με εμβαδόν περίπου 3 χ 2 μέτρα.
Το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου ανέρχεται σε 6.000 τετραγωνικά μέτρα.
Η γεωφυσική διάρθρωση του οικοπέδου συνεχίζεται προς τα νότια. Αυτό σημαίνει ότι το νερό γίνεται πριν από την παραλία σχετικά γρήγορα πιο βαθύ. Μετά από 7 έως 8 μέτρα μπορεί κανείς να κολυμπήσει. Στα πλάγια περιορίζεται ο κόλπος από κάθετα τοιχώματα βράχων με μικρές σπηλιές, μέσα στα οποία υπάρχει ένας μαγευτικός υποθαλάσσιος κόσμος. Μετά από 150 μέτρα μεταβαίνει ο κόλπος δεξιά και αριστερά στην παραλιακή γραμμή. Σε αυτή την νοητή γραμμή είναι το πλάτος του περίπου 200 μέτρα.
Η θέα προς τη θάλασσα περιορίζεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το περίγραμμα οροσειράς της νήσου Εύβοιας. Με τα μάτια διακρίνει κανείς στην αντίπερα παραλία τα σπίτια του μικρού εξοχικού χωριού με λιμάνι, την Πέφκη, και τη νύχτα φαίνονται τα φώτα των πολλών θερινών κατοικιών όπως ένα μαργαριταρένιο κολιέ από ανατολάς προς δυσμάς κατά μήκος της παραλιακής γραμμής. Το πέρασμα μεταξύ ηπειρωτικής χώρας και του νησιού που περνούν πολλά εμπορικά πλοία, φέρι-μποτ και ιπτάμενα δελφίνια και ακόμη περισσότερο σκάφη αναψυχής ομοιάζει οπτικά σαν μια μεγάλη λίμνη...